Zöld citrom

A zöld citrom is igazi vitaminbomba, és kiváló C vitaminforrás, akárcsak a citrom, bár kevésbé ismert és ugyan népszerűsége folyamatosan nő, az ára miatt még mindig többen választják a citromot.  A lime trópusi és szubtrópusi vidékeken termő őshonos fák gyümölcse, mely arab kereskedő által vált ismertté. A termés héja vékony, húsa sárgászöld színű, lágy, lédús és erősen savanyú. A lime íze és illata eltér a citrométól, valamint cukor- és savtartalma is magasabb a citroménál.

A zöld citrom jótékony hatásai

A lime nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is. C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, és nagyon jó hatással van az emésztésre, enyhíti a székrekedést is. Lázcsillapításra, valamint fertőtlenítésre is. Mindezek mellett jótékonyan hat az érelmeszesedésre, csökkenti a cukorbetegség, illetve a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Kálium tartalmának köszönhetőn a húgyúti megbetegedések kialakulását is csökkenti. Olaja kiválóan alkalmazható az ínybetegségek kezelésére, sebek, zúzódások, kiütések kezelésére is. Illóolaja antibakteriális hatása miatt pattanások kezelésére is kiválóan alkalmazható.

Zöld citromok felhasználásai

A zöld citromot leginkább üdítő italokba, limonádékba használják, de koktélokhoz, lekvárokhoz, zselékhez, savanyúságokhoz, édességekhez is kiválóan használható. Ízesítésre is kiválóan alkalmazható, de önálló fogyasztása hazánkban nem jellemző.  A hagyományos mexikói, vietnámi és thai ételekben sokszor használják, és nagy szerephez jut a gyümölcs a karib konyha fogásaiban is.

A lime ideális különféle húsok pácolásához. Ehhez nem csak levét, hanem héját is felhasználhatjuk. Azonban vigyázni kell, mert bár a lime héja, akárcsak a citromhéj ehető, de olyan vegyszerekkel kezelik le őket a hosszabb tárolás és a szállítás alatti romlás elkerülése miatt, amik lebomlása rendkívül lassú, akár több hónap is lehet. Mindemellett pedig a héj külső áztatásával, lemosásával nem tudunk a káros anyagokkal szemben védekezni.

Ezzel a déligyümölccsel ugyancsak jól pácolhatók, ízesíthetők a különféle zöldségek is. Azonban már hazánkban is limonádék, gyümölcsös és alkoholos italok, és koktélok elengedhetetlen tartozéka a lime.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lime

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom