Citromszörp

A házi citromszörp nagyon zamatos itóka, melyet nemcsak a nyári nagy melegben készíthetünk és fogyaszthatunk. Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbek a saját készítésű termékek, lekvárok, szörpök, befőttek. Ezek ugyan már hosszú idő óta ismert tartósítási módjai a gyümölcsöknek, de most újra reneszánszát éli. A bodzaszörp vagy a levendulaszörp az utóbbi időszakok újra felfedezettjei. Számos módon és variációban készíthetők. Évtizedekig a szörpöket csak a nagyüzemi cukros – gyümölcsöt nem, vagy csak nyomokban tartalmazó – levekkel azonosítottuk. Napjainkra azonban, mintha a nagymamák receptjei leporolásra kerültek volna és a szörp készítés házilag is, mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra.

Házi citromszörp recept

Hozzávalók:

  • 1 kg cukor
  • 6 db egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
  • 1 liter víz
  • menta, citromfű – elhagyható
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal

 A citromszörp készítése házilag lépésről – lépésre:

  1. A citromot kevés időre ázassuk langyos vízbe, majd alaposan mossuk meg.
  2. Reszeljük le a héját.
  3. Majd egy edényben a vízből és a cukorból főzzünk szirupot.
  4. Adjuk hozzá a citrom frissen reszelt héját is.
  5. Ezután hagyjuk kicsit kihűlni.
  6. Addig facsarjuk ki a citromok levét is, majd adjuk a már nem forró keverékhez, így megmarad a C-vitamin tartalma.
  7. Ezután töltsük az előzőleg kifertőtlenített, sterilizált üvegekbe.
  8. Majd száraz dunsztba hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Garantáltan nemcsak a gyerekeknek lesz kedvence! Kínálhatjuk frissen szedett menta- és citromfűlevelekkel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

Vissza a kategória cikkeihez