Tartalomjegyzék
A házi citromszörp nagyon zamatos itóka, melyet nemcsak a nyári nagy melegben készíthetünk és fogyaszthatunk. Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbek a saját készítésű termékek, lekvárok, szörpök, befőttek. Ezek ugyan már hosszú idő óta ismert tartósítási módjai a gyümölcsöknek, de most újra reneszánszát éli. A bodzaszörp vagy a levendulaszörp az utóbbi időszakok újra felfedezettjei. Számos módon és variációban készíthetők. Évtizedekig a szörpöket csak a nagyüzemi cukros – gyümölcsöt nem, vagy csak nyomokban tartalmazó – levekkel azonosítottuk. Napjainkra azonban, mintha a nagymamák receptjei leporolásra kerültek volna és a szörp készítés házilag is, mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra.
Házi citromszörp recept
Hozzávalók:
- 1 kg cukor
- 6 db egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
- 1 liter víz
- menta, citromfű – elhagyható
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
A citromszörp készítése házilag lépésről – lépésre:
- A citromot kevés időre ázassuk langyos vízbe, majd alaposan mossuk meg.
- Reszeljük le a héját.
- Majd egy edényben a vízből és a cukorból főzzünk szirupot.
- Adjuk hozzá a citrom frissen reszelt héját is.
- Ezután hagyjuk kicsit kihűlni.
- Addig facsarjuk ki a citromok levét is, majd adjuk a már nem forró keverékhez, így megmarad a C-vitamin tartalma.
- Ezután töltsük az előzőleg kifertőtlenített, sterilizált üvegekbe.
- Majd száraz dunsztba hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Garantáltan nemcsak a gyerekeknek lesz kedvence! Kínálhatjuk frissen szedett menta- és citromfűlevelekkel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom
Vissza a kategória cikkeihez