Citromos víz

A citromos víz fogyasztásával kapcsolatban rendkívül sok, megosztó információ található. Az tény, hogy a citromos víz – mivel maga a citrom is – magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezáltal egészségvédő szerepe vitathatatlan, de ettől még nem csodaszer.

Tényleg fogyaszt a citromos víz?

Számos helyről, akár trendi diéták kiegészítéseként, hallhatjuk a tanácsot, hogy kezdjük a napot egy pohár citromos vízzel, sőt hatékonyságát növelendő – egy pohár langyos citromos vízzel. A vízbevitel növelése súlycsökkentő hatással bírhat, a citrom íze pedig segít abban, hogy több vizet kívánjunk. Előnye lehet, hogy ezzel helyettesíthetjük a cukrozott üdítőket, ezáltal a kalóriabevitel jelentősen csökkenthető, ami elengedhetetlen a fogyáshoz.  Tehát a citrom hatékonyan segít a fogyókúra hatásának növelésében, noha magában valószínűleg nem elegendő ahhoz, hogy látványos zsírégetés induljon be.

Gyorsítja az anyagcserét?

Az tény, hogy a megnövekedett vízfogyasztás érezhetően serkenti az anyagcserét, de ez citromlé nélkül is így van. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel az agyműködésre, a vérnyomásra, a bőr feszességére is jótékony hatással van, így mindenképpen ajánlott a napi 2,5-3 liter folyadék bevitele egy felnőtt ember számára. Természetesen a gyerekek folyadékbeviteléről is megfelelően gondoskodni kell és érdemes már gyerekkorban a vizet megszerettetni velük, elkerülendő a felnőttkori elhízást.

Tényleg lúgosít a citromos víz?

A szervezetünk fenntart magának egy optimális határok közötti pH értéket, amit azonban nem tudunk étkezési szokásaink változtatásával befolyásolni, ezért a citromos víz ténylegesen nem lúgosít, hiszen az ételek pH értéke nincs hatással az általános egészségünkre. Ebből következik, hogy az ízületi gyulladás, köszvény, vagy akár a terhességi cukorbetegség megelőzésére sincs hatással a citromos víz, bár fogyasztása bátran ajánlott, csak nem csodaszerként kezelve.

Késlelteti az öregedést?

Magas C-vitamin tartalma tényleg segíti a kollagén képződést és sok antioxidánst is tartalmaz, de az idő megállítására nem képes. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott diéta segít a bőrt feszesebben tartani, és az öregedés látható jeleinek késleltetésében. A tápanyagokban gazdag étkezés is hozzájárul a kollagén termelődéséhez, ezért célszerű sok gyümölcsöt, zöldséget enni és az étkezést kiegészíteni magvakkal, halételekkel.

https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/dieta-fogyokura/citromos-viz-fogyokura-hatekonysag/129533

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom