Citromos víz hatása a szervezetre

A citromos víz hatása a szervezetre rendkívül jótékony, bár számos megosztó információ is található. Az tény, hogy a citromos víz – mivel maga a citrom is – magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezáltal egészségvédő szerepe vitathatatlan, de ettől még nem csodaszer.

Citromos víz hatása a szervezetre – Tényleg fogyaszt?

Számos helyről, akár trendi diéták kiegészítéseként, hallhatjuk a tanácsot, hogy kezdjük a napot egy pohár citromos vízzel, sőt hatékonyságát növelendő – egy pohár langyos citromos vízzel. A vízbevitel növelése súlycsökkentő hatással bírhat, a citrom íze pedig segít abban, hogy több vizet kívánjunk. Előnye lehet, hogy ezzel helyettesíthetjük a cukrozott üdítőket, ezáltal a kalóriabevitel jelentősen csökkenthető, ami elengedhetetlen a fogyáshoz.  Tehát a citrom hatékonyan segít a fogyókúra hatásának növelésében, noha magában valószínűleg nem elegendő ahhoz, hogy látványos zsírégetés induljon be.

Citromos víz hatása a szervezetre – Gyorsítja az anyagcserét?

Az tény, hogy a megnövekedett vízfogyasztás érezhetően serkenti az anyagcserét, de ez citromlé nélkül is így van. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel az agyműködésre, a vérnyomásra, a bőr feszességére is jótékony hatással van, így mindenképpen ajánlott a napi 2,5-3 liter folyadék bevitele egy felnőtt ember számára. Természetesen a gyerekek folyadékbeviteléről is megfelelően gondoskodni kell és érdemes már gyerekkorban a vizet megszerettetni velük, elkerülendő a felnőttkori elhízást. 

Tényleg lúgosít a citromos víz?

A szervezetünk fenntart magának egy optimális határok közötti pH értéket, amit azonban nem tudunk étkezési szokásaink változtatásával befolyásolni. Ezért a citromos víz ténylegesen nem lúgosít, hiszen az ételek pH értéke nincs hatással az általános egészségünkre. Ebből következik, hogy az ízületi gyulladás, köszvény, vagy akár a terhességi cukorbetegség megelőzésére sincs hatással a citromos víz, bár fogyasztása bátran ajánlott, csak nem csodaszerként kezelve.

Késlelteti az öregedést?

Magas C-vitamin tartalma tényleg segíti a kollagén képződést és sok antioxidánst is tartalmaz. Azonban az idő megállítására nem képes. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott diéta segít a bőrt feszesebben tartani. Valamint az öregedés látható jeleinek késleltetésében is. A tápanyagokban gazdag étkezés is hozzájárul a kollagén termelődéséhez, ezért célszerű sok gyümölcsöt, zöldséget enni és az étkezést kiegészíteni magvakkal, halételekkel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom