Tartalomjegyzék
A citromos sajttorta nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű választás. Mivel sütni sem kell, ezért a nyári nagy melegben is könnyedén elkészíthető. Ráadásul a citrom rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és számos édesség alapanyagául is szolgál. Érdemes sokféle recepttel próbálkozni, mert számos desszert készíthető belőle sütve, vagy akár sütés nélkül is. Ráadásul egész évben hozzájuthatunk, így nem vagyunk szezonalitáshoz kötve. Az egyetlen, amivel számolni kell, a néhány óra hűtőben pihentetés.
Kekszes citromos sajttorta sütés nélkül – recept
Hozzávalók az alaphoz:
- 20 dkg darált keksz (lehet kakós is)
- 3 evőkanál cukor
- 13 dkg vaj vagy margarin
Hozzávalók a citromos krémhez:
- 25 dkg krémsajt
- 25 dkg ricotta
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tk zselatin (kb. 6 g)
- 1,2 dl habtejszín
- 2 kanál frissen facsart citrom leve
A mázhoz:
- 1 dl citromlé
- 1 dl narancslé
- 8 dkg cukor
- 1,5 dkg keményítő
A citromos sajttorta elkészítése lépésről-lépésre:
- Először alaposan mossuk meg a citromot. Majd töröljük szárazra és facsarjuk ki a levét.
- Majd a kekszet dolgozzuk össze a cukorral (elhagyható) és a szobahőmérsékletű vajjal.
- Ezután egy kb. 22 cm-es kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és az alján egyengessük el a kekszes alapot. Tegyük hűtőbe.
- A krémhez először keverjük össze a krémsajtot a rikottával, adjuk hozzá a citromlevet, majd az előírásnak megfelelően feloldott zselatint.
- Majd a tejszínből verjünk kemény habot, óvatosan adagoljuk hozzá a cukrot is.
- Ezután a sajtkrémhez keverjük óvatosan hozzá a tejszínhabot, dolgozzuk össze a kétféle krémet.
- Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot és egyengessük el rajta a krémet.
- Ismét tegyük vissza a hűtőbe.
- Közben a zselatin réteget is készítsük el. Ehhez a citromlevet és a narancslevet melegítsük össze egy edényben és adjuk hozzá a cukrot, valamint a kimért keményítőt is.
- Keverjük el egyenletesen és főzzük forráspontig.
- Majd oszlassuk el a krém tetején.
- Ismét tegyük hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek és könnyebben szeletelhetővé váljék.
Díszíthetjük citromkarikákkal, kandírozott citromhéjjal, de nyáron akár eperrel is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom
Vissza a kategória cikkeihez