Citromos puncs

A forró italok hideg napokra nagyon kedvelt itókák, nincs ez másképp a citromos puncs esetében sem! Akár téli sportok vagy hosszú séták, kirándulás után jólesik egy pohár forralt bor vagy valami többé-kevésbé alkoholos itóka. De vigyázat!!! Kevés alkohol is könnyen a fejünkbe – mi több a lábunkba – szállhat, tanácsos mértékkel kortyolgatni ezeket a lélekmelegítőket. Azonban jól összeválogatva az alapanyagokat és a fűszereket bátran használva, igazi különlegességeket készíthetünk. Kísérletezzünk bátran, garantáltan megéri a fáradozást!

Fűszeres citromos puncs – recept  

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 pohár könnyű, félszáraz vörösbor
  • 4 evőkanál méz
  • egy kezeletlen citrom sárga héja
  • 4 evőkanál frissen facsart citrom átszűrt leve
  • 4 evőkanál rum
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • csipet szerecsendió

A citromos puncs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a vörösbort keverjük el a mézzel.
  2. Majd adjuk hozzá a fűszereket és a citrom sárga héját is.
  3. Forraljuk fel az egészet.
  4. Ezután húzzuk le a tűzről és fedő alatt további 4-5 percig pihentessük.
  5. Addig készítsük elő a poharakat.
  6. Majd keverjük bele a fűszeres borba a rumot és a leszűrt citromlevet is.
  7. Végül az elkészült puncsot – forró vízzel kiöblített, előmelegített – tűzálló poharakba szűrjük és a citromkarikákkal díszítjük.

De cukorba mártott poharakba is tölthetjük az elkészült puncsot vagy akár egyszerűen citrom (esetleg narancs) karikákkal is díszíthetjük. Csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt. Jó kortyolgatást hozzá!

Akár alma darabokkal is tovább ízesíthető, de az akkor már egy másik itóka!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom