Citromhéj ehető

A citromhéj ehető ugyan, de fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, legfeljebb, ha saját magunk termesztjük, vagy tényleg bio citrom, amit vásárolunk.

A citromhéj ehető volt egykoron?

Habár a savanyú citrusféle csúcsszezonja nyárra tehető, valójában egész évben megtalálható a boltok polcain. Magában fogyasztva nem mindenki szereti, nagyszerű alapanyag ugyanakkor ételek és italok ízesítéséhez is, a felhasználási lehetőségek tehát igen sokrétűek.

Azonban legyünk elővigyázatosak, mert a kevésbé napsütötte országok nagy kereslete miatt zöld utat kaptak az egészségre kedvezőtlen hatású konzerválási technológiák (elsőként a difenil használata), és mivel kénytelenek vagyunk az általános beszerzési csatornákon keresztül ellátni magunkat ezzel a déligyümölccsel, fennáll a veszélye, hogy a gyümölcs héjával káros anyagok kerülnek a szervezetünkbe.

Mivel zöld, vagy éretlen állapotában szüretelik, és úgy csomagolják, hogy a hosszú utat megtett gyümölcsök éretten kerülhessenek a fogyasztók asztalra. Ez régen sem volt másképp.

A nagyarányú romlást megelőzendő a gyümölcsöket gombaölő és baktériumölő szerekkel kezelik. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját.

Milyen kémiai anyagokkal kezelik a citromot?

Hazánkban általában két gombaölő szert alkalmaznak: az imazalil és a prokloráz hatóanyagúakat. Mindkettő felszívódó hatású, azaz a héj mélyebb rétegébe bekerülve fejti ki hatását. Ezt még megfejelik E231 és/vagy E233 növényvédő vegyszerekkel, a baktériumok ellen. Ezek a héj felszínén megtapadva fejtik ki hatásukat. Ebből következik, hogy sem a héj külső része (amit reszelve használunk fel), sem a mélyebb réteg (amit összekockázva lekvárként, süteményekbe használunk), nem ehető.

Fel kell-e tüntetni, hogy a citromhéj ehető?

Hazánkban a forgalmazóknak kötelezően fel kell tüntetni a vegyszeres kezelést a déli gyümölcsök csomagolásán. Azonban a déligyümölcsök többségét ömlesztett áruként értékesítik, így kimérésük a pultra felhalmozott gyümölcsökből történik. Ebben az esetben azonban a vásárlók nem kapnak tájékoztatást a héj kezelését illetően. Pedig ezeknek a szereknek a lebomlása rendkívül lassú, akár több hónap is lehet, így a héj külső áztatásával, lemosásával nem tudunk a káros anyagokkal szemben védekezni. Az egyetlen hatásos védekezési mód, ha nem szeretnénk magunkat és a családunkat mérgezni, hogy nem használjuk fel a déli gyümölcsök héját.

https://femina.hu/egeszseg/citrom-heja-eheto/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom