Citrom szagtalanításra

Használható citrom szagtalanításra? Hasznos lehet a citrom a kellemetlen szagok ellen is? Azt tudjuk, hogy a citrom a szervezet számára számos jótékony hatással bír, hiszen az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Értéke elsősorban magas C-vitamin tartalmában rejlik, ugyanis 10 dkg friss gyümölcsben kb. 50 mg C-vitamin található. Egy közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin szükségletének 40 %-át fedezi. A citrom hatása igazán rendkívüli köszönhetően a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak. Mindeközben kalória- és szénhidráttartalma rendkívül alacsony.

Azonban nemcsak a szervezet számára hasznos, számos egyéb háztartási felhasználása van, melyeket érdemes kipróbálni.

Citrom szagtalanításra

A hűtőszekrények kellemetlen szagát nemcsak készen vásárolható szagtalanítókkal semlegesíthetjük, többféle házi praktika is bevethető ellene. Sokszor előfordul, hogy a nem megfelelően lezárt edényektől, vagy esetleg megromlott ételektől még a hűtő alapos kimosása után is kellemetlen szag marad a hűtőben. Ez ellen remek megoldások lehetnek:

  • egy sótányérra helyezett félbevágott citrom
  • félbevágott alma
  • kistányérba töltött ecet
  • borítékba töltött szódabikarbóna
  • kávé kiürült zacskója, vagy néhány szem babkávé egy pohárba töltve

Citrom egyéb felhasználása a háztartásban

Számos egyéb hasznát is látjuk még a citromnak a háztartásban. Mik is ezek?

  • Műanyag vagy fa vágódeszka baktérium mentesítése

Egy félbevágott citrommal be kell dörzsölni a megtisztítani kívánt felületet és így hagyni 10 percig. Esetleg szódabikarónával is meg lehet szórni, úgy még hatásosabb lesz. 10 perc elteltével le lehet mosni. A citrom illata a kellemetlen szagokat is elveszi.

  • Tiszításra, fertőtlenítésre

Házilag is készíthető tisztítószer citromból. Ehhez először egy darabot aprókockákra kell vágni a héjával együtt, majd vizet önteni rá. Hagyni kell állni, majd szórófejes flakonba tölteni. A szappanlerakódások tökéletes házi ellenszere, mely 1 evőkanál szódabikarónával együtt még a vízkő ellen is hatásos lesz.

  • Mosásnál, öblítésnél

Fél citrom leve a mosóporhoz keverve visszaadja a megkopott ruhák fehérségét. Az öblítőhöz keverve pedig lágy esésű, illatos ruha az eredmény. Ezzel pedig a mosógép házi vízkőtelenítését is elvégeztük.

  • Mikró tisztítása, szagtalanítása

Egy citrom vékony karikákra felvágva, tányérra helyezve, melyet ellep a víz csodát tehet a mikróval. Ehhez a vízben állított citromkarikás tányért be kell rakni a gépbe és magas fokozaton egy percig melegíteni kell azt. A kicsapódó forró gőz leoldja a szennyeződéseket, és még a melegített ételek kellemetlen utószagát is megszünteti.

  • Króm-, réz és fém tárgyak tisztítása

Egy félbevágott citrommal be kell dörzsölni a szükséges felületeket, kicsit rajta hagyni, majd nedves szivaccsal eltávolítani. Csodákat tesz a tárgyainkkal.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom