Citrom muskátli

A citrom muskátli a muskátlik egy olyan fajtája, melynek citrom illata van. A muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik és onnan terjedt szét szinte az egész világra. Nemzetsége közel 200 évelő pozsgás fajt tartalmaz. Ezek közé tartozik a citrom illatú muskátli is, mely a levelek össze dörzsölésének hatására árasztja intenzív citrusos illatát, ami a szúnyogok elűzésében is szerepet játszik. Leszedett leveléből nyerik a geránium illóolajat.

Citrom illatú muskátlik jellemzése

Ez a muskátli fajta is Dél-Afrikából származik. A virágai kevésbé dekoratívak, mint a többi fajta esetében és kisebbek is. A növény bokros alakja felfelé törő, levelei fodrosak, melyek rövid szárakon állnak. Apró, mályvaszínű virágait egész nyáron hozza, ezeket elnyílás után érdemes leszedni. Tartható szabad földben, de balkonládában, cserépben egyaránt.

Citrom muskátli ültetése, gondozása

A citrom illatú muskátli is dugványozással szaporítható. Az ültetésénél mindenképpen muskátli földbe érdemes rakni, mert így kapja meg a megfelelő táptalajt. Vízelvezetős balkonládába, vagy cserépbe tegyük, hogy el tudja vezetni a felesleges vizet. Igényli a napfényt és a meleget, de csak a félárnyékos helyeken fejlődik szépen, ugyanis a gyökerei érzékenyek a folyamatos hőségre. A túl árnyékos helyen viszont kevésbé virágzik.

A fagyok után akár szabadföldbe is ültethető, de ott kevésbé érezzük az illatát. Virágzási időszakban érdemes rendszeresen öntözni, de mindig meg kell várni, hogy a földje kiszáradjon. Ajánlott alulról öntözni és akár két hetente tápoldatozni is. Télen – a pihentetés időszakában – lényegesen kevesebb öntözést igényel. Akárcsak a többi muskátlinál száraz, hűvös, világos helyen érdemes tartani télre.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Musk%C3%A1tli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom