Tartalomjegyzék
Mióta a lúgosítás bekerült a köztudatba, örök a kérdés, hogy vajon a citrom lúgos vagy savas. A citrom pH értéke 3 és 4 között van, vagyis erősen savas. Ám a szervezetbe kerülve mégis remek lúgosító hatással bír. Furcsán hangzik, hogy bár a citrom savas, mégis lúgosít.
A citrom lúgos vagy savas?
Kiegyensúlyozott életünk egyik alapja, hogy testünkben egyensúlyban legyenek a savas és lúgos anyagok. Ez normál esetben annyit jelent, hogy a bázikus (lúgos) anyagok kissé túlsúlyban vannak szervezetünkben. Ha az elsavasodás veszélye nem fenyeget minket, akkor vérünk normális pH-ja 7,35 és 7,45 között van. Ez az egyensúly felborulhat, ha elbillen az arány. A különböző anyagcsere folyamatok következtében képződnek szervezetünkben savak, amelyeket normál esetben a bennünk található lúgos anyagok semlegesítenek. Ha a savak túlsúlyba kerülnek, a bázikus anyagok teljes mértékben felhasználódnak ezek semlegesítésére és oda az egyensúly.
Akkor jó a citrom kémhatása a szervezetnek?
Vannak olyan vélemények, mely szerint a citrom fogyasztása jótékonyan hat a pH érték optimális fenntartásához, más vélemények szerint nincs rá hatással.
Általánosabb vélekedés, mely szerint a szervezetünk fenntart magának egy optimális határok közötti pH értéket, amit azonban nem tudunk étkezési szokásaink változtatásával befolyásolni. Ezért a citromos víz ténylegesen nem lúgosít, hiszen az ételek pH értéke nincs hatással az általános egészségünkre. Ebből következik, hogy az ízületi gyulladás, köszvény, vagy akár a terhességi cukorbetegség megelőzésére sincs hatással a citromos víz, bár fogyasztása bátran ajánlott, csak nem csodaszerként kezelve.
Lúgosító diéta
Ugyanakkor sokan hisznek a lúgosító diétákban, melyek elmélete az, hogy a savasító ételeket lúgosító ételekre kell cserélni, ezáltal a szervezet pH értéke egyensúlyba kerülhet.
Savasítanak például: fehérje, foszfát, kén, hús, hal, tojás, tejtermékek, alkohol, gabonafélék
Lúgosítanak: kálcium, kálium, magnézium, magvak, hüvelyesek, zöldségek nagy része
Úgy tartják, hogy a lúgosító diéta javítja az egészséget és segíti a komoly betegségek gyógyítását, mint például a rák. A lúgos ételek fogyasztása nagyon egészséges, mert természetes, teljesértékű, feldolgozási folyamatokon nem átesett, növényi alapú ételek fogyasztására készteti az embereket. De nem szabad elfelejteni, hogy egyes savak kifejezetten szükségesek a szervezet számára, ilyenek az aminosavak és a zsírsavak.