Citrom kúra

A citrom kúra egy meglehetősen drasztikus kúra, mely nem egy méregtelenítő, vagy tisztító kúra, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Hanem olyan kezelés, mely hatásos lehet a köszvény és néhány esetben a nem kívánatos kalcium felhalmozódás ellen.

Hogyan történik a citrom kúra 

A kúra 30 napig tart. Első napon egy citrom kifacsart levét kell meginni éhgyomorra. A második napon kettő citrom levét, ezt folytatva egészen a 15. napig, amikor már 15 db citrom levét kell meginni. Innentől a kúra visszafelé folytatódik, vagyis a következő napon 14 db citrom levét kell meginni és folyamatosan csökkenteni minden nap 1 db-al a mennyiséget. Így 30 nap alatt ér véget.

Citrom kúra ellenjavallat

Mindenekelőtt azonban tudni kell, hogy – ugyanúgy, mint az összes igazán hatásos kúra  – nem ajánlott mindenki számára és mindenre. Valójában ez nem egy általános tavaszi méregtelenítő kúra, mint ahogy ezt sokan gondolják, hanem egy kezelés, mely hatásos lehet a köszvény és néhány esetben a nem kívánatos kalcium felhalmozódás ellen.

Mielőtt tehát elhatározzuk, hogy végigcsináljuk a citrom kúrát, biztosnak kell lennünk abban, hogy a fizikai állapotunk jó. Túl soványan sem tanácsos belekezdeni a kúrába.

Ha ezeket az intelmeket figyelmen kívül hagyjuk, fennáll annak a veszélye, hogy álmatlanság, bágyadtság, fogyás és a test különböző részein görcsök jelentkeznek.

Citrom kúrák további változatai

Mert ilyen is van: Juharsziruppal édesített, és Cayenne-borssal megbolondított limonádé. Ennek a kúrának a rajongótábora egyre nő. Töretlen népszerűségét hatékonyságának köszönheti, azonban nem árt tisztában lenni a citromkúra árnyoldalaival is. 

A limonádéból naponta legalább 1.8 litert, azaz kb. 6 adagot javasolt fogyasztani. Ezt este hashajtó tea, míg reggel sós víz egészíti ki. Utóbbihoz egy liter vízre és két teáskanál jódozatlan tengeri sóra van szükség. Ez a mennyiség már elindítja a súlyvesztést, ennek dupláját akkor javasolják, ha méregteleníteni is szeretnénk. Amikor befejeztük a diétát, fokozatosan álljunk vissza a szilárd ételek fogyasztására, a legjobb, ha nyers zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdünk.

A leggyakrabban alkalmazott, tíznapos kúra esetén, körülbelül 6-9 kilót veszíthetünk, ami függ a kiindulási testsúlytól és az elhízás mértékétől. Mivel kb. 1300 kalóriát viszünk a szervezetbe a szükséges 1600-2400 helyett, ez egy tápanyaghiányos étrend. A nehézséget leginkább mégis a lé böjttel járó monotonitás jelenti, illetve a szilárd táplálék hiánya a kúra alatt. Aki erre nincs lelkileg felkészülve, inkább bele se kezdjen, mert a félbehagyott citromkúra tökéletesen eredménytelen.

Készüljünk fel arra is, hogy a citromkúra alatt sok időt töltünk a mellékhelyiségben. Mivel egy liter sós vizet iszunk reggelire, méghozzá éhgyomorra, ez rendkívül heves bélmozgásokat vált ki.

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom