Citrom kalória

A citrom kalória tartalma meglehetősen alacsony, hiszen 1 közepes méretű citrom 21 kcal tartalmaz. Ebből 0,8 g fehérje, 0,2 gramm zsír és 4,6 gramm szénhidrát.

Citrom kalória, összetétel és hatóanyagok

A citrom szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Magas C-vitamin tartalma mellett igen jó forrása a folsavnak és a káliumnak. Azonban érdemes tudni, hogy ez a friss, tehát éppen szüretelt gyümölcsre érvényes, és nem a hűtőkamrában tárolt gyümölcsöt jelenti. A C-vitamin ugyanis nagyon hamar lebomlik.  Ezen kívül tartalmaz még közvetlen felhasználható cukrokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (kalciumot, vasat, szilíciumot, vasat, foszfort, mangánt, rezet) B vitaminokat (B1, B2, B3) és A vitamint. Gazdag még szerves savakban, mézgában és fehérjékben.

Azonban óvatosan a túlzott fogyasztásával

Jóból is megárt a sok – tartja a szólás-mondás, amely a citromra is érvényes. A túlzásba vitt fogyasztás felerősítheti a reflux okozta panaszokat, a citromsav pedig hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, ezzel elősegítve a fogszuvasodást. Mindemellett ezek a hátrányok eltörpülnek az egészségügyi előnyök mellett.

A citrom kalória tartalma, felhasználási módjai

A citrom remek eszközt jelent az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére. Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. Fontos azonban leszögezni, hogy az egyes divatdiéták által hirdetett képpel ellentétben a fogyókúra citrommal sem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/citrom-kaloria.php

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom