Citrom illóolaj

A citrom illóolaj a citromfa gyümölcsének a héjából készül préseléses eljárással.  Szűréssel, vagy vízgőzdesztillációval nyerik ki a belőle az értékes olajat. Melynek színe halványsárga esetleg halványzöld és friss citromra emlékeztető illata van. Számos felhasználása ismert, mivel nagyon jótékony hatású, akárcsak maga a citrom. Sokféle gyógynövény vagy gyümölcs kivonatát használhatjuk fel az aromaterápiában is, melyek különbözőképpen hatnak. A levendulaolaj például jótékonyan hat a pattanásokra, de az illata nyugtató, feszültségoldó, enyhíti a fejfájást éppen úgy, mint a depresszív kedélyállapotot. A narancsolaj szintén nyugtatólag hat, de regenerálja és tonizálja a bőrt, tisztítja a légutakat és még az emésztésre is jótékony hatással van.  

Citrom illóolaj felhasználása

A citromolaj is használható párologtatóban, ekkor elsősorban a légutakat tisztítja. Ezáltal elősegíti a jó légáramlást és az állandó légzést a légzőrendszerben. Mivel antibakteriális és fertőtlenítő hatása is van, ezért alkalmazható a szájhigiéniában is. Alkalmazásával a szájban lévő baktériumok száma csökkenthető, mely segítségével megelőzhető az ínygyulladás és a kellemetlen szagok egyaránt.

Hatásai:

  • segít a stresszoldásban – nyugtató hatású, enyhíti a kimerültség érzését, a szorongást, feszültséget
  • növeli a koncentrációt – ezáltal éberebbek leszünk és a hatékonyság növelésében is segít
  • hatékony a bőrproblémák kezelésénél – rovarcsípések, vágások, sebek, vírusos betegségek fertőzései ellen is hatékony segítség
  • csökkenti a pattanások kialakulását
  • táplálja és hidratálja a bőrt
  • megköti a szabadgyököket, ezáltal csökkenti a bőr sejtjeinek károsodását
  • segíti a nyirokrendszer működését is, csökkente ezzel a köhögést okozó folyadékok felhalmozódását

citrom jótékony hatása már évszázadok óta ismert, hiszen már az arab nép nagyon régóta ismeri és használja. Valószínűleg Indiából ered és onnan terjedt el először a mediterrán vidékeken, majd napjainkra szinte az egész világon, ahol megfelelő számára az éghajlat. Azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend ez a nagyon egészséges, vitamindús gyümölcs.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom