Citrom gyümölcs

A citrom gyümölcs az egyik legegészségesebb a gyümölcsök között, értéke magas C-vitamin tartalmában rejlik, mivel 100 g friss gyümölcsben kb. 50 mg C-vitamin található.

A citrom gyümölcs eredete

E sárga színű gyümölcs valószínűleg Indiából származik, de az arab nép is régóta ismeri és a hagyományos mór stílusú kertjeiket is előszeretettel ékesítették vele. Az egész mediterrán medencében a citrom illata terjeng Szicíliától Spanyolországig, Izraeltől Portugáliáig. A tengeren túlra már Kolumbusz Kristóf vitte magával 1493-ban.

A citrom felhasználása

Habár a savanyú citrusféle csúcsszezonja nyárra tehető, valójában egész évben megtalálható a boltok polcain. Magában fogyasztva nem mindenki szereti, nagyszerű alapanyag ugyanakkor ételek és italok ízesítéséhez is, a felhasználási lehetőségek tehát igen sokrétűek.

Azonban legyünk elővigyázatosak, mert a kevésbé napsütötte országok nagy kereslete miatt zöld utat kaptak az egészségre kedvezőtlen hatású konzerválási technológiák (elsőként a difenil használata), és mivel kénytelenek vagyunk az általános beszerzési csatornákon keresztül ellátni magunkat ezzel a déligyümölccsel, fennáll a veszélye, hogy a gyümölcs héjával káros anyagok kerülnek a szervezetünkbe.

Összetétel és hatóanyagok

A citrom kalória– és szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Magas C-vitamin tartalma mellett igen jó forrása a folsavnak és a káliumnak. Azonban érdemes tudni, hogy ez a friss, tehát éppen szüretelt gyümölcsre érvényes, és nem a hűtőkamrában tárolt gyümölcsöt jelenti. A C-vitamin ugyanis nagyon hamar lebomlik.  Ezen kívül tartalmaz még közvetlen felhasználható cukrokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (kalciumot, vasat, szilíciumot, vasat, foszfort, mangánt, rezet) B vitaminokat (B1, B2, B3) és A vitamint. Gazdag még szerves savakban, mézgában és fehérjékben.

Azonban óvatosan a citrom gyümölcs túlzott fogyasztásával

Jóból is megárt a sok – tartja a szólás-mondás, amely a citromra is érvényes. A túlzásba vitt fogyasztás felerősítheti a reflux okozta panaszokat, a citromsav pedig hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, ezzel elősegítve a fogszuvasodást. Mindemellett ezek a hátrányok eltörpülnek az egészségügyi előnyök mellett.

A citrom felhasználási módjai

A citrom remek eszközt jelent az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére. Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. Fontos azonban leszögezni, hogy az egyes divatdiéták által hirdetett képpel ellentétben a fogyókúra citrommal sem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom