Citrom evés

A citrom evés rendkívül jótékonyan hat a szervezetre, annál is inkább mivel a citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Értéke magas C-vitamin tartalmában rejlik, mivel 100 g friss gyümölcsben kb. 50 mg C-vitamin található. Egy közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin szükségletének 40 %-át képes biztosítani. Mindeközben kalória- és szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Napi 1 citrom evése, már akár 10%-kal is csökkentheti az ember vérnyomását.

A citrom evés jótékonyan hat még, mert

  • Immunrendszer erősítő

A C-vitamin antioxidáns hatása révén immunerősítő, számos betegség ellenszere, egyike a vízben oldódó vitaminoknak. Elsőként Szent-Györgyi Albert mutatta ki paprikából. A paprika mellett még számos forrása lehet még, mint például a citrusfélék, csipkebogyó, ribizli, földieper, sárgadinnye, karalábé, káposzta, sóska, paradicsom, burgonya.

  • Szív- és érrendszer erősítő

Úgy vélik, hogy az aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását, valamint szerepe lehet a “rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is. Valamint a folsav kis mértékben segíti a stroke megelőzését.

  • Vesekövesség ellen

A gyümölcsök közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.

  • Várandóság alatt

A kismamák megfelelő mennyiségű folsav bevitele, rendkívül fontos a várandósság során, ugyanis a fejlődő magzat gerincét lezáró folyamat csak e vitamin segítségével megy végbe zavartalanul. Magas C-vitamin tartalma miatt segít a szervezetnek a vírusok leküzdésében. Segít a magzat csontszöveteinek kialakulásában, illetve a magas káliumtartalom miatt a baba agyszöveteinek és idegrendszerének kialakulásában is.

  • Fogyókúra megsegítése

A citrom – akárcsak az alma tartalmaz pektint, amely az oldható rostok közé tartozik. Ez a pektin és a magas rosttartalom segít a szervezet telítésében. Mivel könnyen telít, így segít elkerülni a súlygyarapodást és támogatja az emésztőrendszer munkáját. Azonban kifacsarva a citrom már igen kis mennyiségű rostot rejt magában. A dietetikusok az elhízás elleni küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, a teljes életmódváltás mellett, amely persze magában foglalja a rendszeres testmozgást is.

  • Gyulladáscsökkentő

A citrom gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít leküzdeni a légúti fertőzéseket, a torokgyulladást és a mandulagyulladást. Gyulladáscsökkentő hatásúak még: a kamilla, az aloe vera, a tőzegáfonya, a körömvirág, a cseresznye, a Grapefruitmag-kivonat, a cickafark és a vörösbor is.

A citrom evése azonban káros is lehet

Amire azonban figyelni kell: a túlzásba vitt fogyasztás felerősítheti a reflux okozta panaszokat, a citromsav pedig hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, ezzel elősegítve a fogszuvasodást. Mindemellett ezek a hátrányok eltörpülnek az egészségügyi előnyök mellett.

Ráadásul a citromhéj ehető mivoltára is érdemes figyelni, ugyanis a vízbe áztatott citrom karikák is rendkívül mód károsak. Mivel a kezeletlen citrom héja több mérgező vegyszert is tartalmaz, a citrom héját – hacsak nem bio, vagy saját magunk termesztettük – nem szabad elfogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

Vissza a kategória cikkeihez