Tartalomjegyzék
A citrom és gyömbér külön-külön is számos jótékony hatással rendelkezik, együtt pedig ezek a hatások csak még erősítik egymást. Ezzel a párosítással, igazán meg tudjuk támogatni a szervezetünket egy meghűléses időszakban és számtalan remek recept közül variálhatunk is.
Gyömbér és citrom hatása:
- immunerősítő
- gyulladáscsökkentő
- antioxidáns
- gyorsítja az anyagcserét
- méregtelenít
Gyömbér jótékony hatása a szervezetre:
- gyulladáscsökkentő
- immunerősítő
- görcsoldó
- gombaölő, fertőtlenítő
- antibakteriális
- köhögés csillapító
- enyhén testsúly csökkentő
Fogyasztó hatását a benne lévő illóolajoknak és csípős vegyületeknek, a gingerolnak és a shogaolnak köszönheti. Ezek egyfelől gyulladáscsökkentő hatásúak, másfelől fokozzák a bélműködést, egyúttal támogatják a szervezetben végbemenő zsírégető folyamatokat. A gyömbér emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása is régóta ismert. Hányinger, hányás, gyomorrontás, epe elválasztási és hasnyálmirigy-elégtelenség esetén alkalmazzák.
A citrom jótékony hatását elsősorban magas C-vitamin tartalmának köszönheti. Hatásai még a szervezetre:
- Erősíti az immunrendszert
- Antibakteriális
- Gyorsítja az anyagcsere folyamatokat
- Elősegíti a fogyást
- Jó a vesekő kezelésére
Rákellenes és a daganatos betegségek elleni gyógyító, pozitív hatását még nem bizonyították.
Citrom és gyömbér tea
Egy darab friss gyömbért hámozzunk meg, majd reszeljük le (fokhagymanyomón is átpasszírozhatjuk). Öntsük le forró vízzel és hagyjuk állni pár percig. Minél tovább ázik, annál csípősebb íze lesz. A tea tovább ízesíthető citrom és méz segítségével, vagy önmagában is fogyasztható.
Citrom és gyömbér fahéjjal kombinálva
A citrom és a gyömbér jótékony hatásai kombinálódnak a fahéjéval:
- Csökkenti a koleszterin szintet
- Enyhíti a fogfájást és az íny problémáit
- Jó a köhögés, torokfájás és megfázás kezelésére
- Szabályozza a vércukor szintet
- Segít a fogyásban
Egy lábasba dobjunk bele pár fahéj rudat és egy jókora darab frissen pucolt, felszeletelt gyömbért, majd öntsük fel vízzel. Forraljuk össze az egészet körülbelül 20 perc alatt és lefedve hagyjuk állni. Fogyasztás előtt tegyük bele a citromot és a mézet, amikor már kihűlt, ihatóvá vált. Az összeforralt fahéjas-gyömbér italt egyébként tárolhatjuk hűtőben: amikor megszomjazunk egy forró teára, csak tegyük vissza a tűzhelyre.
Vissza a kategória cikkeihez