Citrom C vitamin tartalma

A citrom C-vitamin tartalma rendkívül magas, nem véletlen az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Értéke főleg magas C-vitamin tartalmában rejlik, mivel 100 g friss gyümölcsben kb. 50 mg C-vitamin található. A C-vitamin antioxidáns hatása révén immunerősítő, számos betegség ellenszere, egyike a vízben oldódó vitaminoknak. Elsőként Szent-Györgyi Albert mutatta ki paprikából. A paprika mellett még számos forrása lehet még, mint például a citrusfélék, csipkebogyó, ribizli, földieper, sárgadinnye, karalábé, káposzta, sóska, paradicsom, burgonya.

Citrom C vitamin tartalma – összetétel és hatóanyagok

A citrom kalória– és szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Magas C-vitamin tartalma mellett igen jó forrása a folsavnak és a káliumnak. Azonban érdemes tudni, hogy ez a friss, tehát éppen szüretelt gyümölcsre érvényes, és nem a hűtőkamrában tárolt gyümölcsöt jelenti. A C-vitamin ugyanis nagyon hamar lebomlik.  Ezen kívül tartalmaz még közvetlen felhasználható cukrokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (kalciumot, vasat, szilíciumot, vasat, foszfort, mangánt, rezet) B vitaminokat (B1, B2, B3) és A vitamint. Gazdag még szerves savakban, mézgában és fehérjékben.

Azonban óvatosan a túlzott fogyasztásával

Jóból is megárt a sok – tartja a szólás-mondás, amely a citromra is érvényes. A túlzásba vitt fogyasztás felerősítheti a reflux okozta panaszokat, a citromsav pedig hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, ezzel elősegítve a fogszuvasodást. Mindemellett ezek a hátrányok eltörpülnek az egészségügyi előnyök mellett. Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy az egyes divatdiéták által hirdetett képpel ellentétben a fogyókúra citrommal sem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.

A citrom felhasználási módjai

A citrom remek eszközt jelent az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére. Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag C vitaminban, tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. Fontos azonban megjegyezni, hogy citromhéj ehető mivolta abban rejlik, hogy a citromot honnan szerezzük be. Ha a saját kertünkben termesztjük, vagy sikerül ténylegesen bio citromhoz jutnunk, akkor el lehet fogyasztani. Azonban a különböző vegyszerekkel kezelt citrom héjának a fogyasztása az egészségünkre káros, mérgező hatású.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom